Information om OCD

OCD - Obsessive Compulsive Disorder - även kallat tvångssyndrom - innebär den drabbade har ofrivilliga tankar och även ofta tvångshandlingar.

Det kan röra sig om en stark oro för att bli smittad av en allvarlig sjukdom. För att förhindra att detta sker kanske den drabbade alltid använder plasthandskar då denne lagar mat, undviker att ta främlingar i hand eller till och med att lämna sitt hem. Tvångssyndom kan yttra sig väldigt olika för olika personer, även om de har samma "typ" av Tvång.

De vanligaste tvången rör;

-Renlighet

-Smitta

-Kontroll/era (är dörren låst?)

-Magiskt tänkande (något känns fel att göra men personen kan ej förklara varför. Kan även innebära att den drabbade måste utföra en handling, t.ex peta på en vägg 3 gånger - för att förhindra att en nära vän råkar illa ut.)

Ibland är en person drabbad av OCD och ingenting annat, ibland förekommer samsjuklighet, vilket innebär att personen även har en eller fler andra diagnoser.

Hjärnan blir bra på det den gör:

Även att tvånga. Ju mer tvångande som utförs, ju mer behövs för att få "rätt effekt". Så även om ritualerna lindrar för stunden, så bygger de på huset som till slut kan bli väldigt högt och kasta en otrevlig skugga omkring sig.

Att vara drabbad:

Som drabbad kan livet vara mer eller mindre begränsat samt mer eller mindre lidelsefyllt. För vissa innebär deras OCD kanske inte tillräckligt mycket problem för att få en diagnos. För andra, kanske OCD'n påverkar deras livskvalité så pass att de varken har möjlighet att jobba, studera eller klara av sin vardag.

Att vara anhörig:

Att vara närstående till någon drabbad kan vara väldigt svårt. Antingen så försöker den anhörige att mörka sin problematik, vilket kan skapa en mycket ansträngd stämning. Eller så vill han eller hon ha hjälp. Kanske med ritualer - "Är kylskåpet på?" "Är spisen av?" "Har jag någonting på tröjan?" "Är du säker på att jag inte gick på A-brunnen - kan du lova?)

Det kan vara svårt att veta vad man ska göra. Men försök att, i den mån det går, undvika att bli med "medtvångare". Hjälp finns att få, för både den drabbade och dig!

För mer utförlig information, hänvisar vi till -


https://www.1177.se/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Tvangssyndrom/